Trio Vardan Hovanissian

KomPassie Lochem

Jongeren en minima betalen slechts 10 euro voor de lezing en het concert. Kaarten zijn beschikbaar aan de deur.

Op zondagmiddag 1 mei organiseert Stichting KomPassie Lochem in het kader van Lochem Wereldwijd een culturele middag over Armenië. Tijdens deze bijeenkomst geeft drs. Karel Onwijn een lezing over geschiedenis en cultuur van Armenië, waarna Trio Vardan Hovanissian muziek uit Armenië en Turkije ten gehore brengt.

Drs. Karel Onwijn is historicus, publicist en reisleider. Hij reist al sinds eind jaren tachtig door de landen van de voormalige Sovjet-Unie en was er jarenlang correspondent voor de Nederlandse en Belgische pers. Hij geeft colleges (HOVO, LU, Radboud) en interculturele trainingen (KIT) over deze landen en schreef er diverse boeken over. Zie ook zijn website: https://zesdecontinent.nl/

Trio Vardan Hovanissian won vele prijzen en verkent niet alleen de verwantschap tussen Armenië en Turkije, maar ook de muzikale rijkdom die in deze woelige regio op de rand van Europa en Azië te vinden is in Azerbeidzjan, Georgië, Iran en Koerdistan. In de voetsporen van de Armeense troubadour Sayat Nova brengt het trio liederen in het Armeens, Turks, Koerdisch en Georgisch, waarbij de melancholieke klank van de Armeense duduk moeiteloos samenvloeit met het virtuoze snarenwerk op verschillende typen langhalsluiten.
Arcadi Boghossian kwam als vluchteling uit Azerbeidzjan naar Nederland en woont al jaren in Lochem. Emre Gültekin is de zoon van een Turkse zanger en saz-speler die naar België emigreerde om in de steenkoolmijnen te gaan werken. Vardan Hovanissian zelf emigreerde na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie vanuit Armenië naar Brussel. Als trio staan deze drie mannen symbool voor de verzoening tussen volkeren dankzij de weemoedige maar hoopvolle klanken van de Armeense duduk en de Turkse saz. Zij putten niet alleen uit een schat aan traditionele liederen, maar spelen ook nieuwe composities die hedendaagse thema’s, zoals het lot van vluchtelingen, niet uit de weg gaan.
Vardan Hovanissian (duduk) (Armenië)
Emre Gültekin (saz, baglama, zang) (Turkije)
Arcadi Boghossian (tar) (Armenië)

Organisatie: Stichting KomPassie Lochem i.s.m. Stichting FitART
www.kompassielochem.nl
www.fitart.nl
l

lees meer +
zondag 1 mei 2022 15:00 uur
€ 20.00 p.p.
bestel tickets
sneak preview
recensies
nog geen recensies beschikbaar
bekijk alle sponsoren
by Sitework