SMELT!

Ernst Daniƫl Smid

Film

Smelt vertelt het indrukwekkende verhaal van twee acteurs in tegengestelde levensfases. Aan de ene kant zien we een gelauwerd operazanger (Ernst Daniel Smid) wiens stem geleidelijk wordt aangetast door de gevolgen van de ziekte van Parkinson. Aan de andere kant een jonge, net afgestudeerde acteur (Roán ten Cate), klaar om het werkveld in te gaan en de wereld te veroveren. De één staat aan de voet van de Olympus, vol hoop en goede moed. De ander is er, na een glorieuze beklimming, aan de andere kant van de berg keihard vanaf gedonderd .

De theaterfilm
De film Smelt is gebaseerd op het persoonlijke verhaal van Ernst Daniel Smid. De film toont op zeer kwetsbare wijze de worsteling met de ziekte van Parkinson. De film vertelt het verhaal van een operazanger die een jonge acteur zanglessen geeft in ruil voor hulp bij het schrijven van een brief aan zijn zoon. Deze rode draad van de film wordt afgewisseld met een documentaire laag en filosofische reflecties op de absurditeit van het ten koste van alles willen vasthouden van de roem, vasthouden aan datgene waaraan jij je identiteit ontleent. Wat blijft er nog van je over als je datgene wat jou ‘jou’ maakt, langzaam van je wordt afgenomen?

Smelt is een ode aan de vergankelijkheid met als motto: Zie de mens, niet de patiënt.
Deze theaterfilm is de verfilming van de eerder zo bejubelde theatervoorstelling Smelt.

Nagesprek
Na afloop van de film is er een exclusief nagesprek met de makers van deze film.
Naast Ernst Daniel Smid zelf, zijn ook acteur Roan ten Cate en regisseur Rowdy Pelgrim te gast. Zij gaan met het publiek in gesprek over het maakproces en wisselen ervaringen uit over het omgaan met deze slopende ziekte. Ernst Daniel Smid vertelt met kwetsbare oprechtheid en met humor, op indrukwekkende wijze over zijn eigen worsteling met de ziekte van Parkinson. Er is ruimte voor het publiek om ervaringen te delen met de makers en met elkaar. Een avond vol herkenning, troost en verbinding.
De vragen en thema’s die aan bod komen, gaan niet alleen over mensen die te maken krijgen met de ziekte van Parkinson, maar zijn invoelbaar voor ieder van ons. We zijn namelijk allemaal sterfelijk en alles is vergankelijk.

Pelgrim Maakt
Pelgrim Maakt wordt geleid door Rowdy Pelgrim, een geëngageerd theatermaker met een voor- liefde voor het doorgronden van menselijk gedrag. Hij gebruikt het theater om wezenlijke maatschappelijke onderwerpen en sociale situaties te belichten. Via kunst, het theater, confronteert hij ons met ons eigen onvermogen. Integer en vaak met humor zoekt hij naar de schoonheid van dat wat schuurt. Door dat te tonen wat vaak verborgen blijft, geeft hij inzicht in de beweegredenen van de ander en opent daarmee het gesprek.

lees meer +
donderdag 3 oktober 2024 20:00 uur
€ 19.50 p.p. exclusief € 3,50 servicekosten per boeking
bestel tickets
sneak preview
recensies
nog geen recensies beschikbaar
bekijk alle sponsoren
by Sitework