Lezing over de kunstvorm ‘livre d’artiste’ door drs. Jaap Nijstad, kunst- en cultuurhistoricus

Cultureel Café Lochem

De relatie tussen kunstenaars en boeken is even oud als veelzijdig. Wie ooit een handboek algemene kunstgeschiedenis heeft opengeslagen is zeker de indrukwekkende ‘verluchte handschriften’ uit de vroege middeleeuwen tegengekomen. Boeken zoals de ‘Lindisfarne Gospels’ en het ‘Book of Kells’ zijn prachtige voorbeelden van de synthese tussen tekst en beeld; schrijver en illustrator werken samen om tot een indrukwekkend geheel te komen. Het roept de vraag op of we in dit geval al mogen spreken van ‘kunstenaarsboeken’, op zich een lastige term die tegenwoordig, te pas en te onpas, als een soort kwaliteitsmerk op allerlei boekvormige uitingen wordt geplakt.

In deze lezing wordt zowel naar de vroege als meer recente voorbeelden van deze bijzondere kunstvorm gekeken. Dat wil zeggen dat niet alleen het boek als ‘drager’ van tekst en afbeeldingen wordt beschouwd maar ook als een zelfstandig object. Daarmee komen een aantal grote namen uit de kunstgeschiedenis aan bod. Alleen al uit de vorige eeuw vinden we Matisse, Picasso, Chagall en Miró terug in de rij van kunstenaars die met hun ‘Livres d’artiste’ de revue passeren.

Tegelijkertijd doet zich de bijzondere gelegenheid voor dat in de maanden augustus en september in de Grote of St.-Gudulakerk in Lochem een tentoonstelling te zien is waarbij een belangrijke rol is weggelegd voor het ‘livre d’artiste’. Beeldend kunstenaar Jan M. Verburg toont er, naast de grote doeken die hij ooit voor het Lowlandsfestival maakte, een niet eerder geëxposeerde selectie van zijn leporello’s; zigzag gevouwen harmonicaboeken die zich, in hun uitgetrokken vorm als kleurrijke meterslange objecten, een weg door de kerk slingeren.

Cultureel Café Lochem
Het Cultureel Café Lochem is een initiatief voor en door mensen uit de gemeente Lochem en omgeving. Het wil een passend podium bieden voor verfrissende, verrassende en diverse culturele activiteiten. Cultuur in de brede zin van het woord: kunst, muziek, filosofie, psychologie, wetenschap en techniek.

Centraal staat ‘ontmoeten’
Op 5 of 6 zondagmiddagen in het jaar presenteert het Cultureel Café Lochem een programma in de Schouwburg Lochem. Een inhoudelijk verhaal gecombineerd met live muziek. Steeds weer staat een stuk ontspanning en een stuk kennis vergaren centraal. Kennis door een inhoudelijke programmering in de vorm van een lezing, theaterstuk, voordracht etc. Ontspanning door het beluisteren van live muziek, borrelen en praten.

Uitzicht
Met een klimaatcrisis, milieucrisis, sociale crisis, spirituele crisis en polarisering als achtergrond nodigt het CCL in 2021/2022 inspirerende sprekers uit die uitzicht kunnen bieden op hoe we de toekomst met meer vertrouwen tegemoet kunnen gaan.
De jonge generatie zoekt vernieuwing. Het CCL focust op een nieuwe kijk op economie, landbouw, kunst, natuur en zingeving. Zowel mondiaal als dichter bij huis.

Over het Cultureel Café Lochem
Het CCL bestaat sinds 1994 en heeft een jarenlange band opgebouwd met zijn publiek. Na een korte periode in de luwte is het CCL weer actief. Het CCL wil zowel inwoners als vakantiegangers in Lochem verrassen met een inhoudelijk sterke programmering waarin bewustzijn en bewustwording centraal staan.

Muziek:
Stef Woestenenk, www.stefwoestenenk.nl

lees meer +
zondag 19 september 2021 15:00 uur
€ 17.50 p.p.
bestel tickets
sneak preview
recensies
nog geen recensies beschikbaar
bekijk alle sponsoren
by Sitework