Bespiegelingen over de Achterhoek

Filmhuis Lochem

Film

Na de succesvolle lancering van de documentaire met uitverkochte zalen begin van het jaar 2023, is er in oktober 2023 een start gemaakt met een filmtour door de Achterhoek, langs filmhuizen en theaterzalen. De belangstelling voor de filmvoorstellingen was groot. Alle zalen waren uitverkocht.

Vanwege dit succes wordt er in 2024-2025 weer een nieuwe filmtour gemaakt langs diverse filmhuizen en theaterzalen.

In twee keer 45 minuten ontvouwt zich een breed palet, waaraan documentairemaker Rouwhorst, mede-regisseur Ineke Heinen en adviseur Theo Heuvelink duidelijk met veel zorg hebben gewerkt. Verticaal: vanaf het ontstaan van het landschap miljoenen jaren geleden tot een vooruitblik naar volgende generaties. En horizontaal: een dwarsdoorsnede van de Achterhoek aan de hand van gids Gery Groot Zwaaftink, in het dagelijks leven troubadour, en met de heldere voice over van Miranda Jansen.
Als extra toevoeging gedichten, voorgedragen door Ronald Wisselo. En nog veel méér stemmen: dialectkenner Lex Schaars, zijn leven lang liefhebber van het Achterhoeks, Mouhamed Rasho uit Syrië, die liefde heeft opgevat voor zijn nieuwe regio, een neo-Achterhoekse uit het westen die stiekem hoopt dat er niet nóg meer uit de Randstad komen…

Al die mensen en al die info leiden niet, zoals je zou verwachten, tot een film vol hedendaagse haast. Integendeel. Rouwhorst neemt de tijd en de ruimte. Sommige fragmenten zijn als foto’s die traag tot leven komen. Als vanzelf doet de humor zijn intrede: in een liedje van Irma Nijhoff over achternamen eindigend op -ink, in het slapstickachtige tafereel waarin toeristen de meegebrachte fietsen van hun auto afkoppelen… Nu en dan vallen beelden, woorden (en muziek) letterlijk samen: een rij zonnepanelen en de hals van Stef Woestenenks gitaar.

Een ‘klankschilderij’ noemde Rouwhorst vooraf specifiek deze passage. Het geldt voor de documentaire in zijn geheel: ‘Bespiegelingen over de Achterhoek’ is één groot klankschilderij. (Journalist: Sander Grootendorst)

De documentaire wordt niet uitgebracht via digitale wegen. Er wordt gekozen voor ‘het samen beleven’. Vanuit een heerlijke stoel beleef je de film op een groot scherm. De Achterhoek komt letterlijk naar je toe. "Het magistrale geluid van de Lochemse Schouwburg zorgt voor een extra dimensie."

www.bespiegelingenoverdeachterhoek.nl


Let op: deze film betreft een special (samenwerking). Hierdoor is het verzilveren/inleveren van stempel-/kortingskaarten of andere acties niet mogelijk.

lees meer +
zondag 17 november 2024 14:00 - 17:00 uur
vanaf € 10.00 p.p.
bestel tickets
sneak preview
recensies
nog geen recensies beschikbaar
bekijk alle sponsoren
by Sitework